Hur man reparerar en kajak

kajak11Det finns mängder av olika typer av kanoter, både de som är till för att bära en person och de som är konstruerade för att bära flera personer. Dessutom har de olika användningsområden och används därför i olika miljöer, som alla sliter olika mycket på båten. Även vilket material kajaken är byggd i har stor betydelse för hållbarheten och de skador den utsätts för. Plastkajaker är till exempel mer stöttåliga än glasfiberkajaker, dock så är de betydligt tyngre. Sammanfattningsvis utsätts olika kajaker för olika mycket slitage, därför är det bra att veta hur man kan reparera de olika modellerna om olyckan skulle vara framme.

Hur reparerar man sprickor med glasfiber?

Får man en spricka på undersidan av båten kan det många gånger fungera utmärkt att reparera den hemma. Om så är fallet behöver man först tvätta sprickan på båten, vilket sker enklast med hjälp av ett vanligt sandpapper. Sedan torkar man rent kajaken från flisor och smuts, med hjälp av rengöringsspray och en trasa som inte fäller. Nästa steg går ut på att klippa isär glasfiber i den storleken som behövs, det beror alltså på repans storlek. Viktigt att tänka på är att glasfiberbiten ska vara några centimeter större än omkretsen på sprickan. Vidare penslar man därefter på en riklig mängd av epoxi, både över sprickan och lite mer, som fungerar som ett slags lim. Sedan gäller det att fästa den utklippta glasfiberbiten på limmet och även måla på ytterligare ett lager ovanpå tyget.

När kajaken har fått ligga på tork i minst fyra timmar sätter man fast den sista omgången med glasfiber, som nu ska vara något större än det föregående, och penslar därefter på epoxi en gång till. Efter att följande steg är avklarade måste båten få vila i minst ett dygn innan man kan provpaddla i vatten. Skulle vatten tränga genom reparationen, kan man prova med ett lager till, annars får man lämna in den på en verkstad.

Du behöver:

  1. Sandpapper
  2. Aceton och trasa
  3. Glasfiber och sax
  4. Epoxi och pensel

Ha alltid med dig nödverktyg

Ett tips är att alltid ha med sig de viktigaste verktygen till reparation, då man aldrig vet när olyckan är framme. Silvertejp är till exempel en bra tillfällig lösning, som kan hjälpa till både vid skador på båten eller kapellet. Små plastbitar kan användas till att täppa till hål och aceton fungerar bra som rengöringsmedel mot olja och andra snarlika vätskor. När man väl gått i land får man se till att laga kajaken mer ordentligt.