Olika typer av kajaker

kajak5Kajak är en annorlunda sport, som ger möjlighet till att komma nära naturen och samtidigt uppleva den på ett annat sätt. Det finns kajaksport inom alla möjliga kategorier, till exempel som nöje, racing eller freestyle. Det är en relativt enkel sport att lära sig och den är anpassningsbar efter alla åldrar. Båtarna är byggda efter behov, storlek och användningsområde. Ska man köpa en ny kajak kan det vara svårt att veta vad man ska välja, då det finns väldigt många och dessutom i många olika konstruktionsformer och material. Vissa kajaker är byggda för en person medan andra är gjorda för att bära flera på sin färd.

Nedan kan du läsa om följande typer av kajaker:

  • Havskajak
  • Rekreationskajak
  • Fiskekajak
  • Surfkajak

Havskajak

Havskajakerna är byggda för paddling på öppet vatten och därmed tillverkade på så sätt att de ska klara av att bära med sig en last för längre utflykter, till exempel campingutrustning och mat. De fungerar alltså bra om man ska färdas längre sträckor. Ett kännetecken för en havskajak är att alla luckor är vattentäta och består dessutom också ofta av ett roder till fötterna.

Rekreationskajak

kajak6Rekreationskajaker är betydligt kortare än havskajakerna, men väldigt stabila. De är tillverkade med ett skrov som antingen är öppet eller stängt med hjälp av en sittbrunn. Dessa kajaker passar bra om man ska paddla nära stränder, i mindre sjöar eller i åar, där vattnet inte är så vilt. De används också många gånger som färdmedel för att fotografera, fiska eller jaga. Det finns även subkategorier inom temat, där vissa båtar passar bättre för kortare färder och de som fyller en bättre funktion för långa sträckor.

Fiskekajak

Fiskekajaker existerar, även om de inte är särskilt vanligt förekommande. De innehåller en stol som går att sänka eller höja efter behov och är därför väldigt smidiga att använde vid just fiske. Det går även att köpa till utrustning till båten som är användbart vid själva fisket, som till exempel fiskespöhållare och krokar som kan monteras på.

Surfkajak

kajak7Surfkajakerna är tillverkade för de som är ute efter mer adrenalin och fart. Båtarna är skapade för att användas i höga vågor och vilda forsar. Det viktiga med användningen av surfkajaken är inte hur höga vågorna är, utan snarare hur branta de är. Därför är det en rolig kajak för den som gillar fart och spänning samtidigt som den går att använda oftare än man tror. Storleken på botten av kajaken motsvarar ungefär en normal bräda man använder vid surfing och finns i olika modeller och material.

Hitta rätt material

Förutom att det finns olika modeller av kajaker som fyller olika funktioner, finns det även i olika material. Det finns de båtar vars skrov är tillverkade i glasfiber, som har vassa och mer fina drag i vattnet. Kvaliteten är bra, så länge man vårdar kajaken så att den inte repas. Vidare finns det plastkajaker, som normalt sett är både stöttåligare och billigare än de resterande varianterna. Dock är de betydligt tyngre. Slutligen finns det båtar byggda av kolfiber, som fungerar bra om man vill göra snabba girningar och är ute efter en bättre teknik.